alle notities

januari 2017

De 5 beste interactieve datavisualisaties van 2016

Op internet zijn veel visualisaties te vinden waarmee informatie (of zelfs complexe informatie) toegankelijk gemaakt wordt. Wij zien er veel en pikken er hier een aantal uit die we in onze top 5 lijst presenteren.

5. Geschiedenis van 13,8 miljard jaar

Histography is een tijdlijn met heel veel dots, punten. Iedere dot is een gebeurtenis in de geschiedenis. Deze tijdlijn loopt vanaf 13,8 miljard jaar geleden. Alle inhoud is gebaseerd op wat Wikipedia (Engelstalige versie) biedt aan data. Uiteraard zijn in de moderne geschiedenis veel meer dots te zien, omdat er meer bekend is van het recente.

Wikipedia is plat: daarentegen geeft de weergave van de onderwerpen op een tijdlijn geven diepte. Dat maakt het bekijken van de tijdlijn veel interessanter dan eventjes een uur door Wikipedia bladeren - dat doe je namelijk niet. De inhoud is ook te filteren op de onderwerpen evolutie, kunst, vrouwenrechten, nationaliteiten, moord (?) en meer (de categorieën zijn redelijk arbitrair). De opzet van de tijdlijn is mooi, maar de zwakke punten van Wikipedia werken ook door in deze app. Gerelateerde bijdragen zijn bijvoorbeeld vaak niet erg gerelateerd: wat heeft de verovering van Hawaii in 1810 bijvoorbeeld te maken met het begin van de Tweede Wereldoorlog?

Linksboven is een “knop” — het lichtgroene vierkant — waarmee je omschakelt naar de “editorial stories”, een grote selectie van artikelen waar je ook in het linkermenu een selectie kunt maken.

Histography is een knappe poging om geschiedenisonderwerpen diepgang en veel meer duiding te geven.

Zie: histography

histography

histography

histography

4. Scaled in Miles

Een blik op de carrière van Miles Davis en de samenwerking met andere muzikanten uit de jazz vanaf april 1945 tot zijn dood in 1991. De ruim honderd sessies staan op een tijdlijn - de aanwijzer is te verslepen. Boven de tijdlijn ruim 600 grote en kleine klikbare cirkels; dat zijn de mensen waarmee hij speelde. Hoe groter de bol, des te vaker speelden ze samen. Fragmenten van de muziek (albums) zijn direct afspeelbaar in deze app.

Het geheel ademt de sfeer van “birth of cool jazz”, de visualisatie is overzichtelijk, leuk en informatief als dit onderwerp je boeit. De app werkt intuïtief en dat is de beste manier voor een succesvolle werking.

Zie: Scaled in Miles

Scaled in Miles

Scaled in Miles

Scaled in Miles

Scaled in Miles

3. Vluchtelingencrisis in beeld

Het Finse bureau Lucify heeft een visualisatie gemaakt van de vluchtelingenstromen naar Europa sinds 2012. Op de kaart zie je letterlijk het verloop van de vluchtelingenstromen van Afrikaanse of Aziatische landen in de tijd. Boven de kaart is de tijdlijn gepositioneerd die automatisch afspeelt. Je kunt er in klikken of slepen om bepaalde tijdstippen te selecteren.

Op de kaart zie je ook de aantallen vluchtelingen. Landen zijn selecteerbaar om de afzonderlijke stromen van of naar een land te kunnen zien. Subtiel gebruik van kleur geeft intuïtief aan wat landen zijn die veel vluchtelingen opnemen.

De visualisatie is gemaakt met het idee de instroom naar Europa duidelijk te maken. Inhoudelijk gezien is dat een beperking, omdat een veel groter deel van de vluchtelingen zich buiten de Europese grenzen bevindt. Bijvoorbeeld in Libanon.Klik je Libanon aan, dan zie je alleen uitstroom van vluchtelingen. Die uitstroom haalt het bij lange na niet bij de instroom vanuit Syrië naar Libanon. De app heet dus niet voor niet “The flow towards Europe”.

Zie: The flow towards Europe

Flow towards Europe

Flow towards Europe

Flow towards Europe

Flow towards Europe

2. Stemgedrag in de VS

Een geweldig overzicht van de New York Times ( door Amanda Cox - er zijn veel succesvolle visualisaties door haar gemaakt) over hoe Amerika in 2012 stemde bij de presidentsverkiezingen. Het scherm is op deze manier opgezet: hoe meer je naar beneden scrollt hoe verder de informatie zich verdiept.

Het geheel bestaat uit losse onderdelen die ieder op een zo’n simpel mogelijke manier laat zien hoe de zwarte, gekleurde en witte bevolking stemde en wat de opkomst was per groep, wat het opleidingsniveau van de kiezers was in combinatie met kleur, sexe, leeftijd en meer.

Een tekortkoming is dat ze er niet in geslaagd zijn om een manier te vinden om in te zoomen op de resultaten: dat kan alleen in een aparte visualisatie. Prettiger is het als direct in een specifieke grafiek je de visualisatie uit zou kunnen vergroten om een gedetailleerdere blik op de inhoud te kunnen werpen.

Zie: The Voting Habits of Americans Like You

Voting habits of Americans

Voting habits of Americans

Voting habits of Americans

Voting habits of Americans

1. De radiotuin

Wel eens een lijst gezien van alle radiostations op de wereld? Wij wel, kijk maar eens naar Radio Garden: dat is een webapp met alle bekende stations (duizenden?) op een draaiende aardglobe. Het is een soort Google Earth globe waarop je op iedere uithoek een radiozender kunt vinden.

De manier waarop de app opent, maakt meteen duidelijk hoe dit ding werkt. Op basis van je locatie (via je IP-adres op internet achterhaalt) zoomt de app in en zoekt een radiostation op in jouw buurt en stemt daar automatisch op af. Dus luisteren maar... Het is meteen helder dat je door te slepen andere plekken en stations kunt zoeken. En in veel uithoeken kun je stations vinden, alleen nog niks gezien op de Noordpool en Antarctica :-)

Naast de live radio zijn er nog andere dingen te beluisteren, zoals wat antieke opnames en jingles stations.

Een leuke app om eens mee te spelen: http://radio.garden

radio.garden

radio.garden

radio.garden

e-mail nieuwsbrief ontvangen?

Bedankt! We hebben je gegevens ontvangen!
Oei! Er is iets mis gegaan tijdens het versturen...

alle notities