alle notities

januari 2017

De top 5 lettertypen van 2016

Typografie is zoals bekend ontwerper Paul Scher — bekend ontwerpster uit de VS — verwoordde:

“ Words have meaning,
                                      type has spirit ”

Een lettertype kan figuurlijk gezien een tekst maken of juist breken. Slecht gezette tekst, vormgegeven zonder liefde is vervelend lezen. Het mag duidelijk zijn: we vinden typografie belangrijk.

Ontwerpen we visualisatie van informatie of data dan is zorg voor tekst en vorm niet minder belangrijk. De eisen die je mag stellen aan de vorm van tekst zijn wat anders, maar goed toegepaste typografie maakt een visualisatie veel beter en prettiger te doorgronden.

Wat waren de beste lettertypen van het afgelopen jaar? We presenteren hier ons top 5 lijstje. Daarin moest tenminste één script en één monospaced font in te vinden zijn.

5. Scarlet

In Scarlet proef je de de jaren 60. Het is een familie waarin script en schreefloze fonts zijn gecombineerd.

Scarlet

Scarlet

Scarlet

4. Gabriela Stencil

Een lettertype dat het vooral goed doet in titels en koppen: Gabriela Stencil. Mooi en elegant, de stencil vormen geven het een modern uiterlijk. Door de grote x-hoogte is de tekst goed leesbaar in korte teksten en in titels.

Gabriela Stencil

Gabriela Stencil

Gabriela Stencil

Gabriela Stencil

3. Rational TW

We zijn enthousiast over Rational TW, omdat het een heerlijk leesbare letter is die moderne esthetische elementen in zich heeft van de Zwitserse en Amerikaanse grotesque lettertypen, zonder dat de Rational TW een te neutraal gevoel krijgt wat je vooral bij de Zwitsers ziet. En dat voor een monospaced font!

Rational TW

Rational TW

Rational TW

Rational TW

2. Garalda

Lettertype ontwerper Xavier Dupré heeft veel goede letters ontworpen en zijn Garalda mag er zeker zijn. Wat een schoonheid is deze opnieuw “uitgevonden” Garamond. Dit lettertype heeft blokschreven die het een stoer karakter geven. Maar door de klassieke optekening van de Garamond is er tegelijkertijd veel sierlijkheid.

Geralda

Geralda

Geralda

Geralda

1. Ocre

Een nog stoerder lettertype is Ocre. Het is niet alleen geschikt in korte teksten of voor titels. Ocre Sans en Serif zijn goed leesbaar in lange teksten en hebben een mooie moderne sfeer. Dat geldt niet voor de Ocre Poster varianten met de enorme schreven: de stevige uitstraling doet het goed in grote corpsen voor bijvoorbeeld affiches of groot gezette titels in publicaties of webpagina's.

Ocre

Ocre

Ocre

Ocre

We geven geregeld geld uit aan nieuwe letters. Maar wat zijn nu goede lettertypen? Het gekke aan die vraag is, dat het niet altijd even makkelijk is om daar een uitspraak over te doen. Als je een jaar later eenzelfde lijst zou moeten maken, ziet die er hoogstwaarschijnlijk echt anders uit. Verandering en nieuwe inzichten beïnvloeden de smaak. Constante factoren zijn er wel, onder anderen leesbaarheid en scanbaarheid. Typografie in dienst van de boodschap of functie. “Words have meaning, type has spirit” — volgend jaar weer een nieuwe lijst.

e-mail nieuwsbrief ontvangen?

Bedankt! We hebben je gegevens ontvangen!
Oei! Er is iets mis gegaan tijdens het versturen...

alle notities